ZPĚT   na koncert
     Koncert "Vzpomínka na Dánsko",
     Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK kaple sv.Kříže

Pojednání o zdraví

Zuzana Zajícová

     Pokud chcete docíliti veselé mysli, pevného zdraví a užíti si drobných života radostí plnými doušky, zpívejte! Zpívejte se smíšeným sborem Gaudium Praha, neboť vězte, že v našem zpívajícím kolektivu se vám utuží zdraví i mysl a drobných radostí zažijete jako nikdy předtím.
     Každou středu se scházíme na akademické půdě lékařské fakulty a už to samo o sobě je povznášející! Tam společně pilujeme všeliké skladby různého charakteru, abychom mohli předstoupit před náročné posluchačstvo nejen na půdě domácí, ale i v daleké cizině. My naším zpěvem dobýváme svět! Zpěv, jak známo, tmelí a sbližuje napříč – nebojím se tvrdit – celým vesmírem. Jazykových znalostí netřeba. (To je taková chabá útěcha pro mě, hovořící pouze jazykem mateřským).
     V květnu jsme dobyli svým zpěvem daleký sever. Dánsko. Tímto počinem jsme pro letošní rok vrchovatě naplnili požadovanou veselou mysl a pevné zdraví. Zpívat během putování to je prostě nejlepší! A když si k tomu přidáte ještě setkání se třemi spřátelenými dánskými sbory, vydrží vám hřát se vzpomínkami po celý zbytek roku a kus roku příštího do další naší společné cesty. Ano, neznám lepší terapii.
     Sotva vyrazíme na cestu, zahodíme starosti běžného života běhu, zapomeneme, kolik je nám let, kde nás bolí, co nás kde píchá, narovnáme záda, nadechneme se a vůbec se chováme jako kdysi, když nám začaly prázdniny. Jako když jsme byli dětmi. Ten čas je výjimečný. Jsme mezi sebou, jsme spolu, jsme na jedné sborové lodi; prožíváme dobrodružství, jen stěží sdělitelná tomu, kdo není s námi.
     Nejsilnější chvíle prožíváme tam, kde si zpíváme jen pro sebe, laskavý posluchač promine. Když všichni stojíme bok po boku, nejčastěji v kostele, a zpíváme. Zpíváme těm, kteří s námi nemohli jet a těm, kteří s námi už nikdy nepojedou. V té chvíli jsem šťastná a volná. Mám ráda svoje sborové kamarády a jsem vděčná za schopnost vyjádřit se zpěvem. I v Dánsku jsme se takhle několikrát zastavili, a pro nás, naše drahé, i pro náhodného posluchače, zpívali. Na severu jsme nechali kus srdce; Dánsko si to zaslouží. Pro svoji pohostinnost, kouzlo severské krajiny, laskavé a hrdé obyvatele. Snad i my jsme se zapsali do jejich povědomí a snad náš zpěv zní v dánských srdcích dosud.
     Přátelé, pokud chcete docíliti veselé mysli, pevného zdraví a užít si života radostí, zpívejte. Zpívejte se smíšeným sborem Gaudium Praha, neboť vězte, že příští rok dobudeme sladkou Francii!