ZPĚT

Tříkrálový koncert 6.1.2024
Kaple archanděla Rafaela

      
       Úvodní slovo
   
    Vážení přátelé, dámy a pánové
    Jsem rád, že jsme se sešli dnes v tak hojném počtu tady v kapli svatého archanděla Rafaela. V Klárově ústavu pro vzdělávání slepců. Tento areál založil roku 1836 český filantrop Alois Klár pro rozšiřování schopností fyzických i duševních. Jsem rád, že svému původnímu účelu tato budova slouží i dnes, aspoň v podobě dnešního koncertu.
    Na dnešním tříkrálovém koncertu se Vám představí Smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha a náš spřátelený Ženský pěvecký sbor Jirkov. Oba sbory existují již třicet let a Gaudium letos dokonce oslaví již 35 let existence.
    Je 6. ledna. Tři králové. Tyto postavy jsou asi každému známy. Ale víte, že Tyto postavy z Nového zákone obklopuje řada nejasností? Matoušovo evangelium, kde se o nich mluví, například neudává jejich počet. Podle výkladu východního křesťanství jich prý bylo 12. Podle našeho západního křesťanství byli tři. Pravděpodobně podle toho, že přinesli 3 dary. Stejně tak je nejasný jejich původ. Podle Matouše to byli Mágové ( kasta kněží), od 3 století byli označováni jako prorokové a teprve od 6 století jsou to králové (opět podle darů – zde podle jejich vysoké hodnoty)
    Jediné co víme jistě je to, že dnešní den Tří králů je 12 dnem vánoc. Je vyvrcholením a symbolickým zakončením vánočních svátků. Proto jsme také program dnešního koncertu uzpůsobili tomuto dni. Naposledy tedy tyto vánoce uslyšíte vánoční koledy.
    Dovolte mi tedy abych na pomyslné pódium pozval pomyslné tři krále našeho sboru Gaudium Praha a to sbormistry Zdenu a Vláďu Součkovy a klavíristku Jitku Nešverovou.
    A nyní Vám popřeji příjemný podvečer s krásnou hudbou.
   
             Za smíšený pěvecký sbor GAUDIUM PRAHA    Daniel Hnát.
   
    ZPĚT