Zpět    na leták ke 20. výročí sboru
               na všechny sborové akce
               na koncerty podle roků

Zastávka v Belgii   během zájezdu do Anglie 2001

u sboru:  DIE GENTIANEN v Zonhoven
ve dnech 8.- 10. června 2001

    DENÍK ZÁJEZDU

      Tentokrát šlo o delší zájezd až do Anglie, se zastavením u spřáteleného sboru v Zonhovenu v Belgii. S tímto sborem má dětský sbor RADOST již dlouholetou spolupráci.
      Pátek 8.6. 2001
      Ve 21 hodin odjezd z Prahy. Ve Waidhausu nám neuznali žádost o prominutí silniční daně, což nás stálo 615 DM.
      Sobota 9.6. 2001
      v 8.30 hodin jsme přijeli do Bonnu, ale z opačné strany než jsme chtěli, takže jsme neviděli vládní čtvrť a po delším hledání parkoviště jsme zaparkovali u nádraží. Šli jsme kolem radnice do krásné románské „Münsterbasiliky“ sv. Martina s románskou křížovou chodbou. V bazilice jsme si zazpívali Alta trinita a Ave verum. Pak jsme douho hledali Beethovenův rodný dům, protože ulice na plánu neodpovídají skutečnosti. Uvnitř je museum s mnoha cennými exponáty. O jeho otci je tam pouze jediná zmínka. Pak individuální prohlídka města (před dómem výstava slunečních baterií na horkou vodu), odjezd z Bonnu ve 13 hod.
      Před Zonhovenem zkouška na jakémsi parkovišti. Příjezd do Zonhovenu ke kostelu „Sint-Quintinus“ v 16 hodin, tam rozdělení a odjezd do hostitelských rodin. V rodinách odpočinek, osvěžení a vydatná večeře, pak odjezd do kaple „Sint-Catharina“, tam od 19.30 krátká zkouška a od 20 hodin koncert. Nejprve 20 min. GAUDIUM, pak 20 min. DIE GENTIANEN a nakonec 20 min. GAUDIUM.
      Na koncert přivezli i paní Ludmilu. Je na pojízdné židli, už nemůže chodit. Po koncertě asi od 21.30 jsme vesele diskutovali s členy sboru DIE GENTIANEN a s hostiteli a popíjeli tucty belgických minipiv. Praha –Bonn 700 km, Bonn - Zonhoven 150 km, celkem 850 km

      Neděle 10.6. 2001
      v 8.30 hodin odjezd ze Zonhovenu, v 11 hodin příjezd do Gentu. Došli jsme kolem radnice a Belfry (zvonice) po jistém bloudění na most sv. Michaela odkud je nejkrásnější pohled na věže kostela sv. Mikuláše, zvonice a katedrály sv. Bava, a kde jsme se rozešli. V katedrále bohužel nebyl přístupný po dobu našeho krátkého pobytu světoznámý Gentský oltář od bratří Van Eycků. Mohli jsme vidět vnitřek katedrály, nedaleký hrad Gerarda Ďábla, kostel sv. Mikuláše (i uvnitř), hrad brabantských hrabat Gravensteen ze 12. století a spoustu překrásných starobylých paláců a domů. Z Gentu jsme odjeli ve 12.30 hod., do Calais k trajektu jsme přijeli v 14.45 hod, a v 15.30 hodin jsme vypluli do Anglie.