ZPĚT    na zájezd do Dánska

OHLASY ČLENŮ GAUDIA NA ZÁJEZD DO DÁNSKA
KVĚTEN 2014


     ----------------------
         Milí přátelé,
     dostal jsem od Tiny odpověď na mail do Ramlose, který jsem poslal. Je všechno, jen ne formální. Dole najdete můj původní dopis a odpověď Tiny, z níž jsem umazal část týkající se mě osobně (nic hrozného tam není, jenom že Tina si mě předtím při mailové výměně představovala jako Jirku Míčka a ten omyl ji nějak vyvedl z míry :-)) Dále pro neangličany překládám podstatné části:
     "... z vašeho koncertu jsme se mnoho naučili. Především, Gaudium je velmi disciplinovaný (´= dobře vycvičený) sbor schopný zpívat přesně a různorodě (nebo odstupňovaně).
     Velký dojem na mě udělala Zdena. Musím se v budoucnu více naučit řídit sbor. Jsme nyní uprostřed diskuse o kostýmech pro sbor. Vždy jsme k tomu měli rezervovaný postoj, ale někteří říkají, že vypadáme chaoticky. No a anarchie a chaos k nám přišly když jsme začali mluvit o kostýmech. Velmi zábavné...
     Pochopila jsem že Češi znají Beatles, ale v češtině a ne v angličtině. Udělala jsem velkou chybu. Příště až budeme pořádat společnou party, najdu něco co můžeme zpívat spolu. Viděli jsme že máte krásnou hymnu a že ji zpíváte se zanícením.
     Doufám že se zase setkáme a budeme společně zpívat. Máme nějaké nápady, že bychom zpívali italské písně a snad navštívili Itálii...může to skončit na ničem, záleží to na mnoha věcech."

         V posledním odstavci potom Tina trochu přemítá o tom, co máme jako národy společného a rozdílného a opatrně naznačuje, že jsme jí připadali trochu nečitelní. Na to myslím umím snadno odpovědět. A pak se ptá, co se u nás ve sboru povídá o nich, Dánech. Takže co se povídá? Abych nemluvil za celý sbor.
     Ahoj,
     Bohdan Maslowski.


    ----------------
     Zajimave cteni… také jsem od navratu (a vlastne uz i na zajezdu při vymenach zkusenosti s ostatními jinde ubytovanymi gaudiaky) premyslela a hlavne vypravela svým blizkym a svým pratelum, jake to bylo v Dansku a jaci jsou vlastne Danove (potažmo jsem srovnávala a logicky premyslela i o tom, jaci jsme byli my pro ne ;-))
     Danove na me udelali silny dojem (i jejich pribytky) – skromni, na nic si nehrajici, pratelsti, otevreni, proste v pohode, jak rikala Bara – a opravdu mi neprislo, ze něco hraji v zajmu nejake slusnosti a ze se to ocekava… nase necitelnost muze vyvstat prave v tomto kontrastu – hodne mame z minulosti zakoreneno, ze nejake věci se „mají“ a „musí“ (vychova v duchu „kinderstube“ ;-)) a muzeme občas nekdy působit ne tak otevreni jako jsou oni, ale hodne v tom podle mého hraje roli u nekterych z nas i jazykova bariera… ale jinak myslim, ze jsme celkove pusobili pratelskym dojmem ;-) Spolecne urcite mame „piti“ a radi se bavime… Diskuzi o kostymech jim nezavidim, ale podle me sbory jejich typu (ne uplne klasicke) je mit nemusi – libi se mi ruznorode obleceni sjednocene barevnymi prvky, podle me to nevadi…
     Italie… ze bychom se spolecne zas nekdy navratili do Tyrol? ;-) to byl hezky festival… Taky jim muzes, Bohdane, napsat, ze jsme si od nich jako darek privezli „danske“ počasí ;-)
     Radka Podpěrová


     ----------------------
     ...souhlasím s Radkou.
     Myslím, že nám chybí dánské zdravé sebevědomí a hrdost. Jsme oproti nim pořád takoví připonaštvaní. Mně osobně by se moc líbilo narodit se jako Dánka. Moooc se mi v Dánsku líbilo. Bála jsem se toho týdne, ale nabrala jsem druhý dech a je mi mnohem líp. Vy mi rozumíte, že jo. A já vám všem moc děkuju.
     Zuzana Zajícová
     ----------------


     Ahoj,
     povídá se že jsou studení. Podle mé zkušenosti ale vůbec studení nejsou. Všichni, se kterými jsem přišla do kontaktu byli velmi přátelští, bezprostřední, jazykově vybavení. Čišela z nich pohoda, radost ze života. A taky jsou velmi hraví, tvůrčí – viz obal na obraz, obraz, jejich domečky, zahrádky, fotky které poslali.... Naše maminka malovala krásné obrazy a měla k nim i perfektní komentáře, ..... Evidentně mají smysl pro estetiku – všechny parky, veřejná prostranství i zahrádky a domečky mají upravené, ale ne přečančané, v souladu s krajinou (s vyjímkou barokní zahrady ve Frederiksborgu, ale baroko je baroko Veselý obličej ). A vůbec si nestěžovali na poměry a nenadávali na politiky. Tak nevím jestli proto, že na to nepřišla řeč, nebo jsou spokojení. Hned bych se odstěhovala do Kodaně a na důchod na dánský venkov Veselý obličej. Hlavně bych brala to jejich pozitivní naladění. Poučné a inspirativní pro nás uštvané škarohlídy. Dobila jsem si od nich baterky Veselý obličej.
     Hana Suchardová.


     ------------------
     Pratele,
     dekuji za reakce. Myslim ze me opravnuji k tomu, abych Tine napsal, co v Ramlose nejradeji uslysi a co je taky pravda: Ze byli vyborni, mili a pozorni hostitele a ze nam u nich bylo prijemne. Do spekulaci o narodnich vlastnostech se s Tinou poustet samozrejme nebudu. Osobne souhlasim, ze nam trochu chybi kultura usmevu a na otazku "jak se mas" nejsme zvykli odpovidat "i"m fine, thank you", ale jsou to trosku generalizace - kazdy clovek je jiny a i na Zapade jsou rozdily treba mezi lidi z mest a venkova. A nemyslim, ze by zrovna Gaudiu na tehle ceste chybela pozitivni energie. Ze bychom treba na obou nasich vecircich (zejmena tom prazskem) pusobili jako studeni cumaci?
     Tina taky napriklad behem prazskeho pobytu rekla neco takoveho, ze my jsme technicky vyspelejsi zatimco oni zpivaji vice "od srdce". Pamatuji si, jak tehdy Zdena nesouhlasne zareagovala. Jak jsem ted zjistil, Tina asi tou myslenkou nakazila i dalsi cleny jejich sboru. Ale ma cenu se o to prit? Muzeme to tak nechat, mozna jde jen o urcitou sebeobranu. A ze nas vysoce uznavaji, o tom neni pochyb.
     Preji veselou danskou naladu,
     Bohdan Maslowski.